Kannanotot

Globaali Eurooppa Kannanotot

EU:n suuntaviivat ihmisoikeuspuolustajien puolustamiseen pitää päivittää

14.3.2023 Globaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototMedialleTiedoteYleinen

EU:n viralliset suuntaviivat ihmisoikeuspuolustajien tukemiseen tarvitsevat kipeästi päivittämistä. Euroopan ulkosuhdehallinnon suuntaviivat ihmisoikeuspuolustajien tukemiseen on päivitetty viimeksi vuonna 2008, 15 vuotta sitten. Se on liian pitkä aika. Vuoden 2008 jälkeen ihmisoikeuspuolustajien toimintaympäristö on selvästi muuttunut: digimaailman uhkat, esimerkiksi valeinformaation levittäminen tai vaiennusyritykset ja vainoaminen netissä, ovat isompia kuin ennen. Monet ihmisoikeuspuolustajat toimivat uusilla alueilla, kuten seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tai ympäristö- ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolustamisessa.

Euroopan parlamentin täysistunto keskusteli maaliskuun täysistunnossaan EU:n toimintaohjeista ihmisoikeuspuolustajien tukemisessa sekä naisihmisoikeuspuolustajien tilanteesta, etenkin seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien puolustamisessa. Ulkoasianvaliokunnan mietintö, jossa se vaatii EU-suuntaviivojen päivittämistä mahdollisimman pian, hyväksyttiin äänestyksessä selvällä enemmistöllä.

Näemme maailmalta lukuisia varoittavia esimerkkejä siitä, miten ihmisoikeuspuolustajien ihmisoikeuksia poljetaan ja heitä esimerkiksi pidätetään ja tuomitaan vankilaan tekaistuin perustein. Esimerkiksi Iranissa puhjenneissa naisten oikeuksia puolustavissa mielenosoituksissa rikottiin räikeästi mielenosoittajien ihmisoikeuksia. Tämän vuoksi on tärkeää, että EU:lla on selkeät ja päivitetyt suuntaviivat siihen, miten voimme tukea ihmisoikeuspuolustajien työtä nykyisessä toimintaympäristössä.

Erityisesti naisihmisoikeuspuolustajien tilanne on viime vuosina heikentynyt. Naiset kohtaavat sukupuolittunutta häirintää ja hiljennysyrityksiä esimerkiksi perheeseen tai fyysiseen koskemattomuuteen kohdistuvien uhkauksien kautta. Monet naisaktivistit ovat joutuneet maansa ja läheisensä turvallisuusuhkien vuoksi. Erityisessä riskissä ovat naiset, jotka ovat myös vähemmistöjen edustajia.

Olen pitkään puhunut EU:n tärkeästä roolista naisihmisoikeuspuolustajien auttamisessa. Unionin edustustojen roolia kolmannen maailman maissa tulee vahvistaa. Ne voisivat tarjota paikallisia turvaresidenssejä, joista saada apua sekä kertoa väkivallasta tai sen uhasta.

EU:n pitäisi taata naisihmisoikeusaktivisteille turvapaikka, ja huomioida heidän olevan erityisessä vaarassa ja väkivallan uhassa. Epäonnistuneen prosessin tuloksena naisihmisoikeuspuolustajien ja myös ihmisoikeuspuolustajien palauttaminen ylipäätään voi johtaa esimerkiksi pahoinpitelyihin, kiduttamiseen tai jopa tappoon. Naisihmisoikeuspuolustajien asema pitäisikin erityisesti huomioida EU:n suuntaviivoja päivittäessä, kun se – toivon mukaan pian – tulee ajankohtaiseksi.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Ihmisoikeuksien puolustajia koskevat EU:n suuntaviivat

Teksti on osa maaliskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista